AMASYA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

GELECEK TARIMDA, TARIMIN GELECEĞİ GENÇLERDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ'NÜN TANITIMI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

GELECEK TARIMDA, TARIMIN GELECEĞİ GENÇLERDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ'NÜN TANITIMI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

 

Millî Eğitim Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü'ne ilişkin İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Mehmet TÜRKMEN ile İl Tarım ve Orman Müdürü HAYRULLAH GÖKTEKİN tarafından Amasya İl Millî Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda 05.07.2022 Salı günü saat:17.00'de  ortak basın açıklaması yapıldı.

"Gelecek Tarımda, Tarımın Geleceği Gençlerde"

İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet TÜRKMEN ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah GÖKTEKİN Amasya yerel basın mensuplarına ve ulusal basın mensuplarına Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol konusunda basın açıklamasında bulundular.  

      TARIM-ÜRETİM-İSTİHDAM ÖNCELİĞİMİZ

Günümüzde gıda üretiminin ve tedariğinin öneminin artmasıyla ülkeler arasındaki ekonomik gelir farkı hızla artabilir. Önümüzdeki süreç göz önüne alındığında gıda krizi kaçınılmaz gibi duruyor. Gıda fiyatlarındaki artışların gerçekleşeceği tüm ülkelerce ve dünya ekonomi fonunca kesin olarak ifade ediliyor. Bu durum tarımın en önemli sektör haline gelmesine yol açıyor.

Geçen yıla oranla Dünya'da gıda fiyatları % 30 artmış seviyede. İthal edilecek gıdalar için ise gıda güvensizliği tüm dünya ülkeleri için endişe verici nitelikte. Gıda erişimi tedariği ülkelerin stratejik planları konumunda yer almakta. Ülkelerin uygulamaya çalıştıkları politika daha küçük ve yerel gıda sistemi kurma fikrini ortaya çıkarmakta. Ülkeler yerel gıda üretimlerini kendilerine çözüm yolu olarak düşünmekteler. Artık tarım, ülkelerin geleceği açısından çok önemli bir yere sahip. Bunun içinde elimizde olan tarım arazilerinin iyi değerlendirilmesi gerekmekte. Aynı şekilde gıda atıklarına yani kayıplarına ve israfa da çare bulmamız gerekiyor. Yıllık kişi başı 93 kg ekmek atığı oluşan ülkemizde bu günlük olarak 250 gr gıda israfı anlamını taşıyor. Gelecekte oluşabilecek iklim krizini düşünecek olursak ülkemizin benimsediği tarımsal eylem ve strateji planı önem arz etmekte. Dünya ekonomisinin tarım ve enerjiye yöneldiği bu günlerde tarımı ülke stratejisi olarak görüyor ve öyle  hareket etmeyi planlıyoruz.

 Pandemi, savaş ve iklim değişikliği sebepleriyle 2022 yılından bu zamana buğday fiyatları %60 oranında arttı. Bunun için temel olarak eğitimle tarıma yönelerek bilinçli bireyler, öğrenciler yetiştirme gayretinde çalışıyor; tarım ve meslek liselerine öğrencilerimizi yönlendiriyoruz. Bu bizim aynı zamanda eğitimde önceliğimiz haline gelmekte.

Amasya'mızın %35 i resmi olarak tarımla geçimini sağlıyor. Bu oran azımsanamayacak kadar büyük bir oran. Tarımla yaşayan Amasya, değerli tarım arazileri bulunan 1945 yılından bugüne hizmet veren meslek lisesine sahip.

1945 yılında bölgemizde kurulan okulumuzun tekrardan bölgemiz tarımı için önder ve örnek eğitim kurumu olmasını sağlamayı önemsiyoruz.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, hızla değişen teknolojik gelişmeler ışığında eğitimi verilen 47 meslek alanına ait 105 dalda ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve nihai olarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmak amacıyla ilgili sektör temsilcileri, bakanlıklar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği protokolleri tesis etmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda bir taraftan içinde bulunduğumuz dijital çağın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine destek vermek; diğer taraftan da geçmişten bu yana sahip olduğumuz tarım ülkesi olma özelliğimizi gelişen teknolojiler ile güçlendirmek ve çeşitlendirmek için yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz.

Son dönemde dünyada yaşanan ve etkisi ülkemizde de hissedilen küresel iklim değişikliğinin yarattığı çevresel ve ekonomik problemler, artan gıda talebi, iklim değişikliğinin sürdürülebilir tarımsal üretime olumsuz etkileri, çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunmasının önem kazanması, daha az kaynakla gıda talebinin karşılanması gerekliliği nitelikli işgücü ve teknolojiye olan ihtiyacı her geçen gün artırmaktadır.

Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, bilginin en güçlü tarımsal girdi olduğu bilinciyle; özellikle gençlerin tarımda daha etkin ve verimli bir şekilde yer alması için ülkemiz topraklarında eğitime entegre olmuş, doğru bilgiyle buluşan ve dünya ile rekabet edebilen birey olmasını sağlamayı hedefliyoruz. "Gelecek Tarımda, Tarımın Geleceği Gençlerde" yaklaşımımızla geleceğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz.  

Bilindiği üzere ülkemiz son yıllarda tarım sektörünün yasal ve kurumsal çerçevesini güçlendirmeye yönelik ilerleme kaydederken üreticilerimizin de rekabetçi piyasa koşulları karşısında ayakta kalabilmelerini sağlayacak tedbirler alarak üretimin devam etmesi için çaba sarf etmektedir. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı üretimi desteklemeye, tarımsal verimliliği artırmaya ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına imkân veren politikaları uygulamaya koymuştur. Her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de eğitimde iş birliği ile yola devam etmek hayati önem taşımaktadır. Giderek tükenen doğal kaynakların tarım faaliyetleri sırasında etkin, sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalar temelinde kullanılması, teknoloji ile geleneksel tarımın entegrasyonunun sağlanması, gıda güvenliği ve güvenilirliği olgusunun hayatımıza girmiş olması gibi pek çok etken tarım ve eğitim dünyasının iş birliğini gerekli ve önemli kılmaktadır.

Bu doğrultuda, Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı güçlerini birleştirerek tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ve laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini artırarak tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla 01.06.2022 tarihinde iş birliği protokolü imzalamıştır.

 Amasya İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak Bakanlıklarımız tarafından tesis edilen bu iş birliğine ilişkin görev ve sorumluluklarımızı en üst düzeyde yerine getireceğimizi ve her fırsatta iş birliğimize ilişkin çalışmaları eş güdümle yürüteceğimizi beyan ediyoruz.

 

 Amasya'da bu kapsamda eğitim-öğretim veren Gökhöyük Şehit Cemalettin ÖZDEMİR Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi TİGEM işbirliğinde hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği alanında faaliyet yürütmektedir. Ortaöğretim Kurumlarımızın tercih sürecinin devam ettiği bu günlerde her alanda olduğu gibi tarım ve Mesleki eğitim  alanlarında da işgücüne uygun yetişmiş eleman ihtiyacı Pandemi sürecinde ve sonrasında Mesleki ve Teknik Liselerimizce karşılanacaktır. Tercih yapacak tüm ortaöğretime geçecek tüm öğrencilerimize ve velilerimize bu güzide okulumuzu ve alanımızı da bu süreçte tanıtmış olalım. Ülkemizin birçok İlinde bu alanlarda farklı imkânların olduğunu da bir kez daha hatırlatalım. Bu işbirliği sayesinde sadece bu okulumuzda değil tüm okullarımızda yapılacak etkinliklerimizle anaokulundan başlamak kaydıyla öğrencilerimizde tarım merakı uyandırma ve tanıtım faaliyetleri ile yerinde görme, izleme ve uygulama imkanını vererek onları amatör ve profesyonel tarımsal ürün ve hayvan yetiştiriciliği konularında eğitime; yetiştirmek bu birlikteliğin en önemli vazifesi olacaktır.   Yürüttüğümüz işbirliğinin öğrencilerimize, velilerimize, Amasya'mıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, basın mensuplarına ve Amasya Halkına saygılarımızı sunuyoruz. ifadelerine yer verildi.

Dünya ekonomi pastasının büyük bir kısmının tarıma yöneldiği günümüzde tarım ve turizm şehri Amasya'nın il ve bölge  ekonomisine katkı sağlamak, kaliteli iş gücü yetiştirmek  hedefleriyle Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eğitim-öğretime hazır bir şekilde öğrencilerini bekliyor,ifadeleriyle Basın Açıklaması sonlandırıldı.

 

05-07-202205-07-202205-07-2022

Hızırpaşa Mah. İstasyon Cad. No72 05100 Merkez/AMASYA - (0358) 211 04 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.