Mesleki Eğitimde İş Birliği Protokolü, Amasya İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarımızla iş dünyası arasında Sayın Vali Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sarı, Amasya İl Ticaret Odası Başkanı Sayın Murat Kırlangıç, İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Mehmet Türkmen, İlçe Millî Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Müdür ,Müdür Yardımcıları, ilimizin önde gelen firma yöneticileri ve temsilcilerinin katılımları ile İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Murat Kırlangıç yaptı. TSO Başkanı konuşmalarında sektörün bu iş birlikleri ve protokollerle daha da güçleneceğini; iş gücü piyasası açısından geleceğe güvenle bakılabileceğini ifade etti. Biz eğitimi birlikte planlarsak Mesleki Eğitim Okullarında çocuklarımız daha iyi eğitim alırlar, onlar istihdam edilirler; biz de aramış olduğumuz nitelikli elemanı bulmuş oluruz. TOBB Başkanı, Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer'e de mesleki eğitime verdikleri önem ve iş birliği ve protollerin yapılmasına imkan sağladıkları için ayrıca teşekkür ediyorum, diyen Sayın Kırlangıç konuşmalarını katılımcılara teşekkür ederek bitirdi.
İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, Bakanlığımızın politikaları doğrultusunda mesleki eğitimde önemli adımların atıldığını, bu doğrultuda imzalanan iş birliği protokollerinin çok önemli olduğunu ifade etti. Aranan eleman yetiştirmenin sektör açısından önemine değinen İl Milli Eğitim Müdürü, ilimiz bünyesinde üretim faaliyetlerini yürüten Meslek Liselerimizin sektöre İlk 9 ayda 3 Milyon 938 bin TL'lik girdi sağladığını ifade etti. Yapılan/yapılması planlanan işbirliği protokolleriyle bu katkının çok daha fazla olacağını söyledi. İlimiz açısından bugünün bir milat niteliğinde olması gerektiğini dile getiren Türkmen, iş birliği protokollerine yoğun katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirirken meslek liselerinin ülkemiz geleceğini şekillendireceğinin vurgusunu yaptı.
Yapılan iş birliği protokollerinde Valimizin öncülüğü, Belediye Başkanımızın desteği ve sektör katılımcılarının varlığı bizleri umutlandırıyor; iş gücü piyasası açısından geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor, ifadeleriyle duygularını dile getiren Türkmen, Amasya TSO Başkanı Murat Kırlangıç'a ara elaman ve istihdama yönelik iş birliği önerisi/vaadi ve istihdam garantisi için teşekkür etti. Millî Eğitim Bakanımıza ve Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne de ayrıca teşekkürlerini sunarak konuşmalarını sonlandırdı.
Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ise konuşmalarında aranan eleman sıkıntısını kendilerinin de yaşadıklarını anlattı. Sektörün iç piyasanın yanında uluslararası piyasasına da açılması gerektiğinden bahsederek finans kaynaklarının Amasya'mıza gelmesini arzu ettiğini ifade etti. Yapılan İş Birliği Protokol programından duyduğu memnuniyeti bildiren Belediye Başkanı: Bu tür protokol toplantılarının sektör temsilcilerinin birbirlerini yakından tanımasını sağlayacağını hatta sektörde ortak iş yapabilmelerinin de önünü açacağını söyledi. Sayın Sarı, kendilerini böyle büyük, verimli, isabetli ve başarılı bir organizasyonda bir araya getiren İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen'e teşekkürlerini iletti.
Valimiz Mustafa Masatlı konuşmalarında; bu yüzyılda ülkemizin ihracat konusunda geliştiğini, ülkemizin iç piyasanın yanında artık uluslararası ülkelere yaptığı ihracatlarla da birçok sektörde liderlik edecek konuma geldiğini, bu sebeple imzalanan iş birliği protokollerinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Sayın Masatlı, sektörün gelişiminin hızla büyüdüğünü ve bundan duydukları memnuniyeti ifade etti. Yapılan iş birliği çalışmasının sözde kalmaması için her türlü desteği sağlayacaklarını ve süreci takip edeceklerini ifade ederek, İl Millî Eğitim Müdürlüğüne, okullara ve sektör temsilcilerine teşekkür etti.
Programın devamında sektör temsilcileri de görüşlerini beyan ettiler.
Söz alan sektör temsilcilerinden Ayten Çöl, stajlarda yaşanan güçlüklerden bahsederek çözüm önerilerini dile getirdi. "Yapılan bu genel protokollerden sonra daha detaylı bir çalışma yapılacak mı?" sorusuna Amasya Valisi Sayın Masatlı, bu konuda her türlü esnekliği yetkileri çerçevesinde yapacaklarını, sektör temsilcilerinin yanında olduklarını dile getirdi.
"Daha detaylı çalışmalar yapılacak mı? Tarım Lisesi ile ilgili neler planlanıyor?" sorularına cevap veren İl Millî Eğitim Müdürü Türkmen: "Yakın bir zamanda sektör temsilcilerince belirlenen temsilcilerin katılımıyla kapsamlı bir çalıştay yapmayı planlıyoruz. 1945 yılında Amasya'da Teknik Ziraat Okulu olarak faaliyetine başlamış olan Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki ve Teknik Lisemiz 77 yıllık bir tarihi geçmişe ve tecrübeye sahiptir. Tarım Bakanlığından Millî Eğitim Bakanlığımıza aktarılmış bir okulumuzdur. Bu okulumuzun iyileştirmeye açık alanlarının farkındayız. Okulumuz iyileştirilmeye, modernize edilmeye devam edilecektir. Süreç tamamlandığında ise Tarım Meslek Lisemiz bölge tarımına yeni soluklar kazandıracak; ülkemizdeki seçkin okullarımız arasında yerini alacaktır." dedi.
Katılımcılar sektör temsilcileri ile birlikte Mesleki Eğitimin iyileştirilmesi, üretime katkının artırılması ve istihdam vb. konularında istişarelerde bulundular. İş Birliği Protokol Töreni, mesleki eğitimde yürütülen projelerin tanıtım videosunun izlenmesi ve hatıra fotoğrafıyla son bulurken İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz fuaye alanında ilimiz Meslek Liselerinin ürettiği ürünler ve yürüttükleri projeler protokol üyelerine ve davetlilere sunuldu.